Droom je slecht of hebben je kinderen vaak nachtmerries? Misschien is een zelfgemaakte dromenvanger de oplossing! De dromenvanger heeft zijn oorsprong in de tradities van de Amerikaanse inheemse bevolking. Hij vangt slechte dromen in het web en neutraliseert ze in het daglicht, terwijl goede dromen via linten en veren naar de slapende glijden. En het beste eraan: een dromenvanger is ook nog eens een echte eyecatcher. Laat je inspireren door deze handleiding en creëer je eigen dromenvanger!

Dromenvanger maken - Stapsgewijze handleiding
Stap 1: De ring omwikkelen
Begin met het omwikkelen van de houten ring. Knoop het einde van het jute touw stevig aan de ring vast en fixeer het extra met een druppel hobbylijm. Wikkel dan het touw dicht op elkaar rond de hele ring, zodat er niets van het hout meer zichtbaar is. Aan het einde knoop je het touw weer vast en knip je de uiteinden af. Breng tot slot wat hobbylijm aan op de knoop om het touw te bevestigen.

Stap 2: Het web weven
Voor het web wikkel je ongeveer 3 tot 4 meter wol af. Knoop het einde van het wol aan de ring vast en fixeer het met hobbylijm. Verdeel de ring optisch in tien gelijke secties.

Leg de draad een keer OVER de ring naar je eerste sectie, wikkel het buiten OM de ring en haal het van achteren tussen de draad en de ring door. Dit is goed te zien op de foto


Trek dit eerste gedeelte nu strak door aan de draad te trekken.

En ga zo verder langs de hele ring, lus voor lus.

Om de draadring nu te sluiten, verbind je hem met het begin door van achteren door het eerste deel te rijgen en een lus direct onder je begin te maken. Nu heb je tien gelijke segmenten en kun je met de tweede ronde beginnen.

In principe werkt dit precies zoals in de eerste ronde, alleen worden de lussen nu niet meer om de ring geplaatst, maar in het midden van de draad van de vorige ronde. Met de eerste lus verplaats je het begin naar het midden van de draad, vanaf de tweede lus ontstaat het patroon dat je al kent uit de eerste ronde.

Het einde van de tweede ronde wordt weer gesloten zoals in de eerste ronde: van achteren door het eerste deel van de ronde en daar een lus strak trekken.

Zo ga je verder ronde na ronde. Als je wilt, kun je kralen in het web verwerken. Deze worden eenvoudigweg op de wol gevaren, naar de gewenste positie geschoven en automatisch vastgezet door het maken van de volgende lus.
Zodra de opening van het web klein genoeg is, knoop je de laatste lus vast, knipt je de wol af en verzegel je de knoop met hobbylijm.

Stap 3: Veren en linten toevoegen
Nu de slechte dromen zijn geweerd, missen we nog het deel van de dromenvanger dat de goede dromen laat glijden
We beginnen met de veren: deze worden met hobbylijm aan een stuk witte wol bevestigd. Vervolgens wordt een houten kraal erover geschoven. Doe dit terwijl de lijm nog nat is, zodat alles goed blijft zitten.
We hebben gekozen voor vijf veren aan onze dromenvanger, maar je kunt het natuurlijk naar eigen smaak variëren.

Schenk ook stukjes van de andere linten en koorden af. Aangezien de linten in het midden van de dromenvanger langer moeten zijn dan aan de zijkant, heb je verschillende lengtes nodig. Bij mij is het langste lint in het midden ongeveer 40 cm lang, en het kortste aan de zijkant is ongeveer 20 cm (zodat je een richtlijn hebt).
Een kleine tip: breed lint valt bijzonder mooi als je er af en toe een paar knopen in legt.

Alles wordt nu aan de ring geknoopt. Ik ben met de veren begonnen, omdat ik hier een gelijkmatige afstand belangrijk vond.

Voeg vervolgens langzaam de andere linten en koorden toe, totdat je tevreden bent met het eindresultaat.

Bevestig ten slotte een lint aan de bovenkant van de ring om op te hangen. Je persoonlijke dromenvanger is klaar en zorgt gegarandeerd voor een rustige nacht met zoete dromen. Sluit je ogen en geniet van de rustgevende werking van je zelfgemaakte kunstwerk!

Slaap lekker met je persoonlijke dromenvanger!
Svenja

Wil je je eigen dromenvanger maken? Bezoek onze webshop en ontdek een breed scala aan materialen die je nodig hebt voor je persoonlijke dromenvanger. Veel plezier met knutselen!